OVER

Met mijn werk wil ik bijdragen aan een cultuur waarin praten over seksualiteit normaal is. Ik vind het belangrijk dat kinderen een positieve en veilige seksuele ontwikkeling doormaken. Dit kan wanneer zij binnen het gezin, op de school en in hun vriendengroep kunnen praten over seksualiteit en (seksuele) vaardigheden kunnen oefenen.

Ik ben opge­groeid in een christelijke omgeving waar weinig over seks gepraat werd. In mijn gezin en op school werd er nauwelijks aandacht besteed aan seksuele vorming. Van de bio­logieles kan ik mij de docent nog herinneren die met rode wangen en ietwat zenuwachtig voor de klas stond om uitleg te geven over de biologische kant van seksualiteit. Binnen mijn jeugdgroep van de kerk kreeg ik de boodschap mee dat seks voor het huwelijk niet goed is. Doordat er in mijn puberteit weinig gesproken werd over seksualiteit en ik een negatieve boodschap kreeg over seks werd ik onzeker en voorzichtig. Ik wist eigenlijk niet goed waar ik aan begon toen ik verkering kreeg. Na enige tijd begon ik te begrijpen wat seks is en wat het met je doet. Ik ontdekte dat seksualiteit een deel is van wie je bent en dat seksualiteit veel meer is dan alleen maar voortplanting. Het gaat over mijn identiteit en verlangen naar intimiteit. Seksualiteit is er vanaf het begin, toen God mij maakte in de buik van mijn moeder en hoort bij het leven. Seks is bedoeld om van te genieten!

Ik ben getrouwd en heb samen met mijn man een puberzoon en puberdochter. In ons gezin praten we regelmatig over seksualiteit. We gebruiken humor, zijn open en soms is het ongemakkelijk. Dat mag er zijn! We geven de kinderen onze waarden en normen mee, maar vinden het vooral belangrijk dat zij zelf een mening vormen over relaties en seksualiteit. Ook onze pubers praten liever met hun vrienden dan met hun ouders over seks, dat past bij de leeftijd en is gezond. Toch vinden we manieren om er over in gesprek te blijven, passend bij hun karakter en ontwikkeling. Met de kinderen praten over seksualiteit en relaties geeft hen zelfvertrouwen, zorgt voor een positief zelfbeeld en maakt ze weerbaar!

Opleiding en Ervaring 
Na mijn studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening (HBO-SPH) ben ik aan het werk gegaan als consulent en trainer in de ge­handicaptenzorg. In de loop der jaren heb ik mij gespecialiseerd in het thema seksualiteit en weerbaarheid. Ik heb intussen veel mensen met een beperking en professionals in de zorg mogen trainen. 

In 2016 heb ik de opleiding Seksuologie (Post HBO Seksuologie) afgerond en ben ik een kleine praktijk gestart voor (jong) vol­wassenen met seksuologische problemen. Naast de individuele coaching gaf ik training aan tieners, ouders en professionals. In 2019 besloot ik mij meer te gaan richten op de trainingen en mij te specialiseren in de seksuele ontwikkeling bij kinderen en tie­ners. De praktijk is overgegaan in ‘Bureau voor seksuele vorming’. 

Drie dagen in de week ben ik werkzaam bij Centrum Seksualiteit MEE Noord. Ik werk daar als trajectbegeleider en trainer en bege­leid mensen met een beperking en hun netwerk (familie en professionals) bij vragen over seksualiteit en seksueel grensoverschrijdend gedrag. 
Ik ben negen jaar vertrouwenspersoon op een basisschool geweest voor de kinderen, hun ouders en leerkrachten. En een jaar vertrouwenspersoon bij seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen een kerkelijke gemeente. In deze gemeente ben ik al jaren actief binnen het kind- en jeugdwerk.